Novinky


Výstup na majestátny Ostrý Roháč (2088 m.n.m.) - kráľa Západných Tatier

Ostrý Roháč právom patrí medzi najobdivovanejšie a najfotogenickejšie vrcholy Západných Tatier. Jeho dominantný, ostrý vrchol pripomínajúci švajčiarsky Matterhorn láka i tých najnáročnejších turistov. Nachádza sa v hlavnom hrebeni pohoria medzi Baníkovom a Plačlivým.

Túru na Ostrý Roháč odporúčam začať v Račkovej doline od parkoviska neďaleko našej Drosery. Po modrej značke a neskôr po zelenej a žltej sa približne po 4 hodinách dostanete k nádhernému Jamnickému plesu, zasadenému do impozantného skalného amfiteátra.

Tento ľadovcový kotol vznikol pôsobením mohutného ľadovca v dobe ľadovej. Odtiaľ po žltej značke vyrazíte do Jamnického sedla, kde sa vám otvorí výhľad na majestátny Ostrý Roháč týčiaci sa priamo pred vami. Nasleduje už len záverečný výstup po červenej značke, miestami exponovaným terénom s nainštalovanými istiacimi reťazami. Počítajte s časom výstupu okolo 6 hodín (možno trošku viac).

Počas túry si vychutnáte krásy nedotknutej prírody Račkovej doliny. Určite vás očarí tajomná atmosféra Jamnických plies, dva nádherné ľadovcové jazerá schované pod mohutnými bralami. Dolinou pretekajú dravé potoky s množstvom kaskád.

Ostrý roháč

Stretnúť tu môžete kamzíky, svište či vzácne vtáctvo ako orly skalné, sokoly sťahovavé alebo krkavce čierne. Jedinečná je aj tunajšia flóra - rozsiahle porasty kosodreviny, pestrofarebné horské lúky plné vzácnych rastlín ako Horec clusov, Soldanelka karpatská, Zvonček maličký či endemický Jastrabník roháčsky. V sklaných trhlinách Lomikameň trváci, Hvozdík ľadovcový či Poniklec slovenský. Najkrajšie výhľady na okolité štíty a doliny sa vám naskytnú priamo z vrcholu Ostrého Roháča.

Stojíte na exponovanom skalnom zube, pod ktorým z troch strán padajú strmé steny. Severná stena klesá priamo do Smutnej doliny s prevýšením vyše 1000 metrov na necelom kilometri - jeden z najväčších prevýšení v Karpatoch.

Kamzík Vrchovský

Na východ sa týčia majestátne vrcholy Blyšť, Volovec a Baníkov, na juh zasa Plačlivé a Klin. Pri dobrej viditeľnosti máte ako na dlani Liptov či Oravu. Skutočne majestátny pohľad!

Ďalšou zaujímavosťou Ostrého Roháča je, že tu začiatkom 20. storočia pôsobil významný poľský básnik a publicista Kazimierz Przerwa-Tetmajer, ktorý tomuto kraju venoval viacero svojich diel. Roháče boli jeho veľkou inšpiráciou a na Ostrý Roháč vystúpil niekoľkokrát. Pôvabné opisy tatranskej prírody v jeho textoch lákajú turistov dodnes.

Na záver musím zdôrazniť, že Ostrý Roháč je veľmi náročná túra pre zdatných a skúsených horských turistov. Exponované hrebeňové úseky a feraty sú nebezpečné najmä za mokra či námrazy. Potrebná je pevná obuv, istota v krokoch, netrpieť závratmi. Ideálnym obdobím je jeseň, kedy sú stabilnejšie poveternostné podmienky a príroda hrá tými najkrajšími farbami.

Verím, že pre mnohých bude výstup na Ostrý Roháč životným zážitkom a splneným snom. Jeho krása, majestátnosť a divokosť nenechá nikoho chladným. Nech sa vám túra vydarí a prinesie veľa neopakovateľných momentov v objatí kráľa Západných Tatier!

Foto: Jaro Janovčík

Ostrý rohač