Novinky


Sileo a ľadové kráľovstvo

Za zmienku určite stojí zjazdové lyžovanie. V blízkom okolí sa nachádza top slovenské lyžiarske stredisko Jasná Nízke Tatry na vrchu Chopok dosahujúcom 2024 m. Samotná aréna disponuje 49 km dlhým úsekom trás rôznych obtiažností – 13 modrých, 15 červených, pre náročnejších jedincov 6 čiernych zjazdoviek a 12 free-ride zón. Nachádza sa tam 15 vlekov, 8 sedačkových a 5 kabínkových lanoviek. Do Demänovej sa dostanete len za 15 minút od nás stačí už iba nastúpať do Jasnej.

Pre ľudí, ktorí hľadajú skôr komornejšiu atmosféru za priateľnejšiu cenu, je ideálne Opalisko v Závažnej Porube. Tam nájdete 3 zjazdovky, z toho 1 modrú a 2 čierne. Na kopec vás vyvezú 4 vleky a 1 sedačková lanovka. Nachádza sa tu výborná lyžiarska škola PEPE ski, ktorej inštruktori budú zaručene priateľskí nielen k vašim deťom, ale aj k vašim peňaženkám. A ak hľadáte výstroj, odporúčame ju požičať si ju práve tam.

Snehovou guľou zo Silea dohodíte aj na Štrbské pleso. Nachádza sa tam 9 km ľahkých a stredne ťažkých tratí, 5 vlekov a 1 škôlka, 3 sedačkové lanovky a takmer 27 km upravených bežeckých tratí. A zábava ešte nekončí. Ak by vám táto ponuka náhodou stále nestačila, z malých stredísk máte k dispozícii v blízkom okolí Podbanské, Vyšnú Bocu, Čertovicu a Žiar. Z tých väčších na vás čakajú 50 km vzdialené Malinô Brdo alebo Tatranská Lomnica.

Prostredie Silea je ideálne aj pre milovníkov bežeckého lyžovania. K dispozícii je niekoľko trás, ktoré križujú lúky rozprestierajúce sa navôkol celého penziónu. Zaujímavosťou je úsek z Podbanského do Liptovskej Kokavy, ktorý sa pýši nádhernými výhľadmi na Kriváň.  Aj napriek tomu, že v dvoch miestach (cez most a hlavnú cestu) v úseku Liptovská Kokava – Sileo, je potrebné bežky vypnúť a preniesť, v princípe sa touto trasou dostanete na bežkách až k nám ( Liptovská Kokava – Sileo 4 km).

Ak ste našli vášeň v backcountry bežkách, krajších miest je naozaj málo. Mimo civilizácie, lesom či lúkami v prašane s dobrou podkladovou vrstvou si každý nájde to svoje. Hlavne v objatí ticha a mimo ľudí.

Hory v našom regióne sú vhodné taktiež aj pre skialpinistov. Skialpinizmus je zimný šport, ktorý je kombináciou lyžovania, bežkovania a navigácie. Na túto aktivitu je ideálna Končistá vo výške 1994 m.n.m alebo Klin siahajúci do výšky 2173 m.n.m.

Atraktívnym zimným zážitkom sú určite ľadopády. Minimálne pre tých, ktorí by chceli v zime na cencúľ aj vyliezť, nie len ho olízať